Çerez Örnek
canlı destek

Konuşmacılar.

 

Peter Adamson (Baş Konuşmacı)

“Kesintisiz Felsefe Tarihi”

Münih, LMU ve Londra, King’s College’da Felsefe Profesörü olan Peter Adamson’un geç dönem antik felsefe ve Arap felsefesi alanlarında çalışmalar yapmaktadır. Plotinos, Kindî, İbn Sînâ, İbn Rüşd ve birçok başka konu ve filozof hakkındaki sayısız makalesinin yanında, yakında 400 bölümü aşacak olan “Kesintisiz Felsefe Tarihi” adlı devasa podcast serisini hazırlamakta ve sunmaktadır. “Kesintisiz Felsefe Tarihi,” aynı zamanda kitap olarak basılmaktadır ve şu ana kadar yayımlanmış dört ciltten ilki dilimize çevrilmiştir. Prof. Adamson baş konuşmacı olarak katılacağı ve kapanış seminerini yapacağı sempozyumumuzda, felsefe tarihini “kesintisiz,” olarak tartışmanın ne anlama geldiği konusunda bizleri bilgilendirecektir.

 

 

 

Sarah Hutton:

“Felsefe Tarihinde Kadınlar: Kazanımlar ve Sorunlar.”

York Üniversitesi’nde felsefe profesörü olan Sarah Hutton, “On Yedinci Yüzyılda Britanya Felsefesi,” ve “Bir Kadın Filozof, Anne Conway,” gibi eserlerin yazarı olmasının yanında Cambridge Platoncuları ve kadın filozoflar hakkında birçok derleme ve makale yazmıştır. Bunun yanında Prof. Hutton Uluslararası Fikirler Tarihi Arşivi adlı kitap dizisinin yöneticiliğini yapmaktadır. Konuşmasında, felsefe tarihçiliğinde kadın filozoflara yönelik gidierek artan ilginin etkileri ve daha kapsayıcı bir felsfefe tarihine yönelik kazanımlardan bahsedecektir.

 

Lenn E. Goodman

“İslam Hümanizmi’nin Mirası”

Vanderbilt Üniversitesinde felsefe profesörü ve Beşeri Bilimler Andrew W. Mellon kürsüsü profesörü olan Lenn Goodman Müslüman ve Yahudi felsefesinin en önemli figürlerinin çoğu hakkında makaleler, ansiklopedi ve sözlük maddeleri, kitaplar yazdı, derlemeler ve dergilerde editörlükler yaptı. Goodman, Amerikan Felsefe Birliği’nin verdiği Baumgardt Memorial ödülünün, Vanderbilt Üniversitesi tarafından beşeri bilimler hakkındaki çalışmalara nadiren verilen en iyi araştırma ödülünün ve Earl Sutherland ödülünün sahibidir. Gifford seminerleri 2008 yılında Oxford Üniversitesi Yayınevi tarafından Komşunu Kendinmiş Gibi Sev başlığı altında basılmıştır. İslam Hümanizmi eseri Prof.Dr. Ahmet Arslan’ın çevirisiyle dilimize kazandırılmıştır. Lenn Goodman Kindi, Razi, Farabi, İhvan-ı Safa ve İbn Miskeveyh’in eserlerinde humanist temaların izini sürerek İslam Hümanizmi’nin mirasını tartışacağı bir konuşma yapacaktır.

 

Aditya Nigam:

“Yerkürenin Güneyinde Zaman ve Devrim.”

Araştırmalarını Gelişmekte Olan Ülkeler Çalışma Merkezi’nde sürdürmekte olan Prof. Aditya Nigam’ın temel ilgi alanları siyaset felsefesi ve özellikle de Marksist teori bağlamında toplumsal teoridir. Kaleme aldığı eserler arasında Power and Contestation India since 1989 (N. Menon ile birlikte) ve Decolonizing Theory Thinking across Traditions bulunmaktadır. Prof. Nigam, kolonisizleştirme, söylemsel biçimlenme ve Batı’lı olmayan ülkelerde siyasal özneliklerin ortaya çıkışı gibi geniş bir konu yelpazesinde eserler vermiştir. Nigam, konuşmasında teorinin zamanla, özellikle de tarihsel materyalizmin tarihsel zamanla nasıl yüzleştiğini yerkürenin güneyinin azgelişmiş dünyaları bağlamında ele alacaktır.

 

İ. Halil Üçer:

"Zaman, Değişim ve Tarih: İslam Felsefe-Bilim Tarihini Dönemlendirmenin Yolları Üzerine"

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Mezunu olan Doç.Dr. İ Halil Üçer, McGill Üniversitesi İslami Araştırmalar Enstitüsünde davetli araştırmacı olarak bulundu. İbn Sînâ felsefesi hakkındaki tezini savunmasının ardından İstanbul Medeniyet Üniversitesi Felsefe bölümüne katıldı. İbn Sînâ ve İbn Sînâ sonrası İslam Felsefesi hakkında çok sayıda makalesi ve “İbn Sînâ Felsefesinde Suret, Cevher ve Varlık” başlıklı monografisi yayınlanmıştır. Üçer, bunun yanında “İslam Düşünce Atlası” projesinin koordinatörü ve aynı adlı kitabın editörüdür. Üçer konuşmasına, kavramların art arda gelişlerinin bize nasıl sürekli, ancak çok katmanlı bir “düşünce zamanını” sunduğunu, İslam felsefesi ve bilimi tarihçiliğinde bu yaklaşımın eksikliğini araştırarak yapmayı planlamaktadır.

 

Didar Deniz Altınkaya:

Felsefe ve Tinsellik

Didar Deniz Altınkaya, Katip Çelebi Üniversitesinde Doktor Araştırma Görevlisi olarak çalışmaktadır. Foucault’nun felsefesi üzerine yazdığı doktora tezini savunmasının ardından güncel fıransız felsefesinin yanında, antik Yunan felsefesi ve kültürü üzerine makaleler kaleme almıştır. Altınkaya konuşmasında, Foucault’nun son dönem araştırmalarında yola çıkarak, felsefe tarihi bağlamında felsefe ve tinsellik arasındaki ilşkiyi göstermek istemektedir.

 

 

Sandrine Berges

Politik Düşünce Tarihindeki Kadınlar Üzerine Yazmak: Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

Doç. Dr. Sandrine Berges Bilkent Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde öğretim üyesidir. Başlıca çalışma alanları Sosyal ve Politik Düşünce Tarihi ve Feminist Felsefedir. Mary Wollstonecraft’ın politika felsefesi, feminist erdem etiği ve antik ve ortaçağ politika felsefesi üzerine pek çok yayının yazarı ve editörüdür. Dr. Berges aynı zamanda Türkiye-Avrupa Kadın Filozoflar Çalışmaları Ağı ve Türkiye Kadın Felsefeciler Topluluğu’nun (SWIP-TR) eş kurucusu ve Vox Projesi ve Yeni Anlatılar Projesi’nin aktif bir üyesidir. Dr. Berges, konuşmasında kadın politika felsefecileri hakkında yazarken yapılan yaygın birtakım hataları politika felsefesi tarihinin iyi bilinen metinleriyle örnekleyecek ve kadın filozoflar hakkında yazarken nelere dikkat etmemiz gerektiğinden bahsedecek.

 

Zeynep Savaşçın

Hegel ve Axel Honneth’te Özgürlük: Tarihin Aktörü Kim

Dr. Zeynep Savaşçın Galatasaray Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde öğretim üyesidir. Başlıca araştırma alanları Siyaset Felsefesi, Kant, Hegel ve Eleştirel Teoridir. Hegelci felsefe ve çağdaş siyaset felsefesi üzerine makaleleri ve bildirileri olan Dr. Savaşçın, aynı zamanda Marcel Gauchet’nin Yurttaşını Arayan Demokrasi eserini derlemiş ve çevirerek dilimize kazandırmıştır. Dr. Savaşçın, sempozyumumuzda tanınma, etik yaşam ve teori ve pratik bağı gibi bir dizi kavram üzerinden, Hegel’de ve Honneth’te özgürlük üzerine bir konuşma yapacaktır.

 

Bret Davis

“Felsefe Batılı Mıdır?”

Brett W. Davis Maryland, Loyola Üniversitesinde Profesör ve Higgins Kürsüsü üyesi olarak Asya ve Batı felsefesi gelenekleri üzerinde dersler vermekte, The Heart of Zen Meditation Group’u [Zen’in Kalbi Meditasyon Topluluğu] yönetmektedir. Prof. Davis, Birleşik Devletler’in yanında yıllar boyu Almanya ve Japonya’da da çalışmalarını yürütmüş ve ders vermiştir. Zen Budizm, Kyoto Okulu, Heidegger ile diğer Kıta filozofları ve kültürler arası felsefenin çeşitli meseleleri üzerine İngilizce ve Japonca pek çok eser ve makale kaleme almıştır. “Felsefe Batılı mıdır?” başlıklı konuşmasında, Prof. Davis, bu ehemmiyetli meta-felsefi sorun hakkında hem Kıtalı hem de Japon filozoflar arasındaki tartışmaları değerlendirecektir.Bret Davis

Tom Sorell

Analitik Felsefe ve Felsefe Tarihi

Tom Sorell, Warwick Üniversitesi’nde Politika ve Felsefe Profesörüdür. Felsefenin farklı alanlarında çalışmaları olmakla birlikte özellikle erken modern felsefe ve felsefe tarihçiliği üzerine yaptığı çalışmalarıyla tanınır. Hobbes ve Descartes üzerine çok sayıda yayın yapmış, John Rogers’la birlikte editörlüğünü yaptığı Analitik Felsefe ve Felsefe Tarihi başlıklı derleme ise alanında önemli tartışmaları esinlemiştir. Aynı zamanda British Journal for the History of Philosophy dergisinin yayın kurulunda bulunmuştur. Prof. Sorell, bu konuşmasında analitik felsefe ile felsefe tarihi arasındaki gerilimi yeniden değerlendirerek, tarihi figürler üzerine yapılan çalışmaları felsefi problem çözme ile uzlaştırmanın mümkün olup olmadığını tartışmaya açacaktır.

 

Maya Mandalinci

Felsefe ve Ölüm İlişkisinin Tarihsel Veçheleri

Dr. Maya Mandalinci, Boğaziçi ve Bahçeşehir Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çeşitli dersler vermektedir. Yüksek lisans tez çalışmasını Heidegger ve Freud’da “kaygı” kavramı, doktora tez çalışmasını ise Hegel’in ve Heidegger’in felsefelerini merkeze alarak “felsefe ve ölüm ilişkisi” üzerine yapmıştır. Aynı zamanda McTaggart’ın Hegelci Kozmoloji kitabını da çevirerek dilimize kazandırmıştır. Dr. Mandalinci bu konuşmasında özellikle de Platon’un Phaidon diyaloğunu ve Heidegger’in felsefesini merkeze alarak, ölümün felsefi anlamının felsefe tarihindeki dönüşümünün izini sürecektir.

 

 

 

 

 


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ